Csokis panettone

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg margarin a forma kikenéséhez

A tetejére:

  • 5 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor



Elkészítés

Az élesztőt 1 dl tejbe morzsoljuk, amelybe 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk. Meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel a maradék cukorral, a tojások sárgájával és margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is. Letakarva meleg helyen bő 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a az apróra vágott csokit beledagasztjuk. Mivel nincs panettone formám, egy lábast vajaztam jól ki. Ebben még egy órát kelesztjük, majd a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson nagy lánggal légkeveréses sütőben 190 fokon 10 percig sütjük.

Ezután a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal 170 fokon kb. még 40 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket bevágás mentén olvasztott margarinba teszünk vaníliás cukrot, gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. El lehet készíteni úgy is, hogy cukrozott gyümölcsdarabkákat teszünk bele.